Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap, tror inte nödvändigtvis att styret kommer följa ett ja-resultat. Spela klippet för att höra varför. Foto: Karin Karltun, Linda Ekström.

Detta händer med folkomröstningen i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget tyder allt på att det blir en folkomröstning i Sölvesborg om storleken på politikerarvodet till kommunalrådet Kith Mårtensson (M). Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror inte att resultatet nödvändigtvis kommer vara styrande, i klippet berättar han varför.

Innan en möjlig folkomröstning kan bli av finns det fortfarande några steg kvar.

– Det första som händer är att förvaltningen går igenom listorna och kollar alla namn och undersöker att alla som skriver på har rösträtt i Sölvesborgs kommun, säger Anders Sannerstedt.

Dubbletert, personer som inte är skriva i kommunen eller som inte har åldern inne på valdagen är sådana som sållas bort. För att få igenom en folkomröstning krävs det att tio procent av kommunens röstberättigade skrivit på listorna.

Fullmäktige avgör

Efter att listorna räknats ska frågan passera kommunstyrelsen innan den tas upp på kommunfullmäktiges dagordning.

– Frågan borde hamna hos fullmäktige under hösten någon gång, säger Anders Sannerstedt.

Där krävs det att en tredjedel av ledamöterna röstar för, vilket det i Sölvesborgs fall troligen kommer att bli då Sverigedemokraterna fick nästan 40 procent i det senaste valet.

Helst snabba puckar

Efter det kan folkomröstningen hållas. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborglig samling vill ha det i samband med EU-valet, men Moderaterna yrkar på så snart som möjligt och så kan det mycket väl bli.

– När man fattar beslut om att en folkomröstning ska hållas då ingår det i beslutet när folkomröstningen ska äga rum. Men förslaget till datum kommer från förvaltningen och förmodligen från kommunstyrelsen majoritet, säger Anders Sannerstedt.

Spela klippet för att höra hur folkomröstningen påverkar det politiska landskapet i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.