Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara var femte kvinna i Blekinge vaccinerad mot HPV – nu vill regionen locka fler Foto: Philip Nilsson/SVT

För få Blekingekvinnor vaccinerade mot HPV: ”Sent ute”

Publicerad

Bara en femtedel av unga kvinnor i Blekinge är vaccinerade mot HPV. Förklaringen är att regionen var sist ut i Sverige.

Det är Cancerfonden som säger att endast var femte kvinna i Blekinge född mellan 1994-1999 är vaccinerad mot det cancerframkallande viruset HPV. I grannlänet Kalmar har hälften av kvinnorna tagit vaccinet.

Började vaccinera under hösten förra året

Anna-Karin Åberg Sandberg, barnmorska och projektledare för utrotningsprojektet av livmoderhalscancer i Blekinge, säger att det är viktigt att vaccinera sig mot HPV.

– Det minskar risken att få livmoderhalscancer och kan på sikt utrota sjukdomen om tillräckligt många vaccinerar sig, säger hon.

Därför har få vaccinerat sig i Blekinge

Enligt Anna-Karin Åberg Sandberg är antalet unga kvinnor som vaccinerat sig låga i Blekinge för att man började med vaccinen senare än andra län.

– Vi var sist ut i Sverige att börja vaccinera. Vi började i augusti och har därför inte hunnit kalla lika många patienter som andra regioner.

En annan anledning kan vara att kvinnorna vaccinerats med ett äldre vaccin och tror att de är skyddade. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.