Lodjuren blir allt vanligare i Blekinge och resten av södra Sverige. Foto: TT/Heiko Junge

Fördubbling av antalet lodjur i länet: ”Historiskt rekordresultat”

Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge jobbar med att kartlägga lodjuren i länet. Deras genomgång visar att lodjursbeståndet har fördubblats de senaste fem åren.

Varje år kommer Naturvårdsverket med en rapport över hur det ser ut med rovdjur i varje län och i Blekinge jobbar man nu med att sammanställa hur läget ser ut lokalt.

Siffrorna är inte klara än men redan nu kan länsstyrelsen i Blekinge bekräfta att det finns minst tre föryngringar/familjegrupper i Blekinge.

Rör sig över gränserna

En föryngring/familjegrupp består i genomsnitt av fem–sex djur med en lodjurshona och flera ungar. Utöver det finns även ensamma hanar.

Lodjuren rör sig över länsgränserna, vilket gör att en föryngring kan delas mellan två län. Samtidigt finns en viss osäkerhet i mätningsresultatet eftersom alla lodjur kanske inte dokumenterats, speciellt under snöfria vintrar.

Stora hemområden

– Större delen av populationen delas med våra län norrut och även Skåne. Det är ju skogsbygden som är deras habitat och reviret är ganska stort för ett lodjur med drygt 38 000 hektar i vår del av landet. Det viktiga här är hela det nationella resultat och hur djuren är fördelade, säger Andreas Abrahamsson som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

Blekinge är just nu ordförande för det södra rovdjursförvaltningsområdet där de har en miniminivå på 27 föryngringar som ska uppfyllas.

Det är ett mål varit uppfyllt sedan 2017/18 och statistik visar att lodjursbeståndet ökat i antal de tio senaste åren.

– Populationen har gått jättestarkt framåt. I Blekinge kan man säga att de föryngringar vi säkrat ligger på rad från väst till öst i länets norra del, med undantag för en som ligger nära Skåne, säger Andreas Abrahamsson.

Senaste lodjursfördelningen 2019/20

Norra rovdjursförvaltningsområdet: 87 föryngringar

Mellersta: 65,5 föryngringar

Södra: 37 föryngringar. Södermanland 1,5, Östergötland 9, Jönköping 8, Kronoberg 6,83, Kalmar 8,5, Blekinge 2,33, Skåne 0,33, Halland 0,5.

Totalt i landet: 189,5 föryngringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.