Föreningslivets avgifter höjs: ”Mycket pengar för oss”

Publicerad

Hyror och avgifter för föreningslivet i Ronneby kommer att höjas. Även privatpersoner kommer att drabbas när entrékostnader till exempelvis kommunens simhallar också blir dyrare.

Taxorna för föreningslivet i Ronneby kommer att höjas inom kort. Det har nämnden för teknik, fritid och kultur beslutat, vilket Sydöstran var först med att rapportera.

Taxehöjningen kommer bli fem procent i de fall där föreningar hyr kommunala ytor. Det handlar om alltifrån fotbollsplaner och sporthallar till konsert- och teaterlokaler.

– Vi kommer få omkring 7000 mer i hyra än vad vi har idag. Det är ganska mycket pengar för vår del, varenda öre som blir utgifter för oss blir ju jobbig, säger Conny Berg, ordförande för KRIF Hockey.

150 000 per år

Genom höjningen av taxorna kommer kommunen spara in ungefär 150 000 kronor per år.

– Det här är en justering med tanke på det allmänna kostnadsläget. Vi har energikostnader som har ökat till exempel och allmän inflation. Vi ser också det här som en rättvisefråga gentemot föreningar som har egna anläggningar som också drabbas av höjda kostnader, säger nämnsordförande Anders Bromée (M).

Det definitiva beslutet fattas av kommunfullmäktige under våren och de nya taxorna kan börja gälla från den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.