Uteplatsen för sjuka barn är femton år gammal och underhållet är eftersatt. Foto: Anna BörjeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förfallen uteplats på barnkliniken renoveras

Uppdaterad
Publicerad
I flera år har uteplatsen för sjuka barn och ungdomar på Blekingesjukhuset förfallit. Till slut tog personalen saken i egna händer och startade en insamling.

Insamlingen till uteplatsen har väckt stort gensvar. Mc-klubbar, musiker och privatpersoner vill hjälpa till så att personalen kan köpa in det där extra till de sjuka barnen och ungdomarna.

– Vi vill försöka nå vår målgrupp och framförallt våra tonåringar och kunna ge dem en tillflyktsort att ta vägen när de är på sjukhus, säger Simon Persson undersköterska på barnkliniken som tillsammans sina kollegor Jennie Persson och Carmen Johansson tog initiativet till renoveringen av uteplatsen.

TV: Se hela inslaget här

Hittills har privatpersoner skänkt allt från en femtiolapp till 15.000 kronor och pengar fortsätter att komma in.

– Vi vet inte hur mycket pengar vi kommer att få in, eftersom det kommer bidrag hela tiden, säger Simon Persson.

Femton år gammal

Uteplatsen byggdes för femton år sedan på barnklinikens tak med hjälp av donationer.

– Eftersom det var ett privat initiativ så är det ingen på landstinget som tog något ansvar för uteplatsen som med åren började förfalla, säger Simon Persson.

Sedan flera år tillbaka har lekplatsen inte underhållits.

– Efter femton år är det rätt slitet och det behovet som finns nu till våra patienter har förändrats, Lena Swärdh, chef barn- och ungdomsplanet på sjukhuset.

Jennie Persson, Lena Swärdh, Simon Persson och Carmen Johansson vill framförallt kunna ge barnen och tonåringarna en tillflyktsort vara på när de hamnar på sjukhus. Foto: Anna Börje

Ska vara klar till våren

När personalen på barnkliniken kontaktade landstingsservice för en tid sedan fick de ett löfte att landstinget ska stå för en upprustning. Landstinget satsar nu 400.000 kronor på en ny markyta, nya plank och ny belysning på uteplatsen men det räcker inte till allt som personalen hoppas få ihop pengar till.

Ska det vara så att landstinget ska behöva få hjälp av sponsorer för att kunna ge den här guldkanten till sina patienter?

– För oss är det inget konstigt för vi får varje år väldigt mycket gåvor både i form av pengar och att de köper saker till barnen, säger Lena Swärd, chef barn- och ungdomsplanet.

Uteplatsen på barnklinikens tak planeras att vara klart till våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer