I ett halvår manipulerade medarbetaren recept till båda sig själv och kunder. Genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

Förfalskade recept – apotekare anmäls till Ivo

Uppdaterad
Publicerad

En anställd apotekare i Blekinge polisanmäldes för att ha förfalskat recept – både till sig själv och kunder i ett halvårs tid.

Nu anmäls apotekaren till Inspektionen för vård och omsorg och har fått lämna sin tjänst.

Vid kontroll framkom att medarbetaren hade skapat manuella recept till sig själv och andra personer samt angett olika läkare som fiktiva förskrivare. Medarbetaren hade också manipulerat befintliga recept genom att ändra till större förpackning, men lämna ut förskriven mängd till kund och sedan behålla de bortplockade tabletterna själv.

Tillfällena som har bekräftats som förfalskningar sträcker sig mellan sex månader.

Medarbetaren stängdes av under utredningen och fick efter resultatet sparken från sin tjänst. Apotekaren har också anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg enligt patientsäkerhetslagen.

Enligt rutiner får inte farmaceuter registrera recept till sig själv och efter händelsen har flera rutiner setts över på det aktuella apoteket i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.