Blodprov

Förhöjda PFAS-värden i blodproven

Uppdaterad
Publicerad

De första resultaten från allmänhetens blodprover efter vattenskandalen i Kallinge visar förhöjda värden av PFAS i blodet.

Analyserna visar att personer som druckit vattnet från Brantafors vattenverk har förhöjda värden, men sjukdom på individnivå bedöms det i nuläget inte vara någon risk för. De som har egen brunn i Kallinge har betydligt lägre värden än de personer som har kommunalt vatten.

Resultatet är väntat, men Arbets- och miljömedicin i Lund vill fortfarande ha fler testpersoner.

Vattenskandalen i Kallinge

– I dagsläget är det personer i åldern 20-50 år som är underrepresenterade i testerna och vi skulle vilja ha prov från fler i den åldersgruppen, säger Kristina Jakobsson, Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nya Hulta har också försörjts av vatten från Brantafors. Personer som bott där är välkomna till provtagningstillfällena för att lämna ett blodprov.

”Eftersom området bara försörjts av vatten från Brantafors sedan 2010 är det troligt att halterna i blodet inte kommer att vara lika höga som i Kallinge. Det är ändå en stor fördel att testa både barn och vuxna från området, eftersom man exakt vet under hur lång tid de har druckit förorenat vatten”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet