Den styckmordsmisstänkte 22-åringens advokat Eric Widner berättar för SVT Nyheter att hans klient deltagit i planeringen av det misstänkta mordet och att 22-åringen också varit med att stycka kroppen i bostaden. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Mordmisstänktes advokat: ”Deltog i mordplanerna och begravde kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Den styckmordsmisstänkte 22-åringen i Karlskrona är efter drygt sex månader i häkte redo att ge en mer detaljerad bild av sin egen roll i det uppmärksammade våldsdådet.

Han förnekar mord – men medger nu bland annat att han deltagit i flera steg inför, under och efter den makabra händelsen.

Den mordmisstänkte 22-åringen har sedan oktober förra året medgett förlängd häktning, men i dag hölls en ny förhandling på mannens egen begäran.

Orsaken var att han ville att tingsrätten skulle ompröva mordrubriceringen, men rätten valde att behålla mannen fortsatt häktad för mord.

Styckmord i Karlskrona

22-åringen är, tillsammans med en 21-åring medgärningsman, misstänkt för att ha mördat en 57-årig man i Karlskrona – en man vars kvarlevor påträffades nedgrävda på ön Varö i november.

Initialt i utredningen nekade de båda misstänkta, men under tiden som frihetsberövade har deras berättelser förändrats.

– För min huvudman har det handlat om att lätta sitt samvete, säger 22-åringens advokat Eric Widner, som i en SVT-intervju nu för första gången kommenterar mannens inställning.

Enligt Widner medger 22-åringen dels medhjälp till mord, dels brott mot griftefriden.

– När det handlar om medhjälp till mord innefattar det för hans vidkommande att han i viss utsträckning deltagit i planeringen och hjälpt till med med vissa praktiska detaljer.

Samarbetar med polisen

Det 57-åriga mordoffret kom till den aktuella bostaden för ett bokat affärsmöte vid 20-tiden på kvällen den 25 juli förra året.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat är åklagarens teori att han omedelbart attackerades och misshandlades till döds med en skiftnyckel.

Därefter styckades kroppen i badrummet innan den paketerades i väskor och fördes ut för att begravas på Varö morgonen därpå.

Det händelseförloppet bekräftas av 22-åringen – som dock förnekar att han själv deltagit i dödandet av 57-åringen.

– Han medger att medverkat i att omhänderta, transportera och slutligen begrava kroppen, säger Eric Widner, som med dagens nya inställning hoppas få sin klient häktad på annan grund än mord.

22-åringen har under de senaste månaderna valt att samarbeta med utredarna och det var hans uppgifter som till slut förde polisen till fyndplatsen av kvarlevorna – graven på ön.

Genom hans uppgifter kunde också en av tre väskor säkras ur havet.

De övriga två väskorna togs tillbaka till bostaden där de senare beslagtogs av polisen.

Nya förhör planeras

21-åringens advokat Karl Hamstedt vill inte precisera sin klients inställning, mer än att det gjorts vissa medgivanden.

– Det ska hållas ett nytt förhör i morgon, fredag, och det är möjligt att jag kan säga mer efter det.

Också 21-åringen har begärt omhäktningsförhandling senare under dagen – men av andra orsaker än 22-åringen.

– Han vill få information om vad som händer i utredningen och försäkra sig om att den sker skyndsamt, säger Karl Hamstedt.

Även 21-åringen omhäktades.

Åtal ska vara väckt senast den 11 mars.

SVT Nyheter Blekinge har sökt åklagare Anna Johansson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet