Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva och Ruben Albertsson berätta om sorgen efter sin son Hjalmar – som blev påkörd av en tankbil på F 17 i Kallinge. Han dog bara 21 år gammal. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Förlorade sonen i dödsolyckan på F17: ”Det svider djupt”

Uppdaterad
Publicerad

Sensommardagen på Blekinge flygflottilj slutade i tragedi. På bara några sekunder miste drivmedelssoldaten Hjalmar Albertsson, 21, livet.

Ett halvår efter dödsolyckan berättar nu föräldrarna själva om sorgen efter en saknad son.

Det är första veckan tillbaka för Hjalmar Albertsson efter semestern och kollegorna på F17 är på gott humör i augustisolen.

Dagens andra uppdrag ska just påbörjas när olyckan sker – allt på bara några sekunder.

Dödsolyckan på F17

Den unge drivmedelssoldaten blir påkörd och får allvarliga skador. 21-åringen förs akut till sjukhuset i Karlskrona där han förklaras död.

18 mil därifrån, hemma i Bodafors i Jönköpings län, ser mamma Eva Albertsson en polisbil stanna på gatan utanför.

– Jag kopplade inte att de skulle till oss. De sa att de har något allvarligt att berätta och bad mig sitta ner. Det bara ringde i huvudet på mig.

Kort efter anländer också chefer från Försvarsmakten. Tillsammans med dem åker familjen till Blekinge för att ta avsked.

Flög formation vid begravningen

Hjalmar Albertsson drömde om att bli pilot och var intresserad av flygplan. Efter värnplikten valde han därför att stanna i Försvarsmakten.

– Han växte otroligt mycket och började känna att det var nog där han skulle vara, säger pappa Ruben Albertsson.

Sonen begravdes i Småland i september och Försvarsmakten medverkade på flera sätt. Bland annat genomfördes flygformationen ”The Missing Man”, där fyra plan passerade kyrkogården och ett flög ifrån de andra upp i himmelen.

– Det finns en grad av overklighet i att gå till sin sons grav. Det svider djupt, säger Ruben Albertsson.

Hyllar stödet

Det har nu gått ett halvår sedan olyckan och familjen upplever ett nytt skede i sin sorg. De har fått stor tröst av frikyrkoförsamlingen de tillhör, men också av Försvarsmakten som de har kontakt med än i dag.

– De har gjort en fantastisk insats, säger Eva Albertsson.

I närheten av olycksplatsen har flottiljen låtit plantera ett äppelträd till Hjalmar Albertssons minne. Ruben Albertsson har byggt en träbänk som står intill trädet.

Se bänken – och hör föräldrarna berätta i klippet ovan.

Fotnot: Arbetsmiljöverkets ärende är avslutat samt förundersökningen på polisens riksenhet för arbetsmiljöbrott är nedlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på F17

Mer i ämnet