Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter forskarbråk – museet bryter Gribshundsamarbete Foto: SVT / Blekinge museum

Efter forskarbråk – museet bryter Gribshundsamarbete

Publicerad

Olika uppfattningar om hur forskningen ska bedrivas vid Gribshundsdykningarna har lett till en konflikt mellan två forskarteam. Till följd har Blekinge museum avslutat ett mångårigt samarbete.

Inför de pågående dykningarna vid Gribshunden har Blekinge museum avslutat samarbetet med den forskargrupp man tidigare samarbetade med på platsen.

Anledningen är en konflikt mellan två forskargrupper. Museichef Marcus Sandekjer vill inte gå in på detaljer kring konflikten, men menar att det bland annat handlade om finansiering och tidsperspektiv.

– Där hade vi olika uppfattning. Det handlade inte om forskningsresultatet, säger han.

”Hade olika uppfattning”

Professor Johan Rönnby har varit vetenskaplig ledare vid utgrävningarna vid Gribshunden sedan 2013 och beskriver det som tråkigt att samarbetet med Blekinge museum inte fungerade. 

– Men vi hade olika uppfattningar om vad arkeologi är och hur den ska bedrivas, säger Johan Rönnby, som fortsatt driver ett separat vetenskapligt projekt vid Gribshunden med Södertörns högskola, samt universiteten i Southampton och Connecticu.

Vid de pågående utgrävningarna samarbetar Blekinge museum nu med utgrävningsledare Brendan Foley och Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer