Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Frånberg, docent i marin systemteknik på Blekinge Tekniska Högskola. Foto: SVT/Erik Lundmark

BTH-forskaren: Så kan attentaten mot Nord Stream gått till

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter från flera länder söker svar på vad som hände vid Nord Stream-ledningarna förra månaden. Svenska myndigheter menar att det mesta tyder på sabotage, och Oskar Frånberg som är docent i marinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, är benägen att hålla med.

Oskar Frånberg, som även är före detta röjdykare, har följt händelseutvecklingen kring Nord Stream noga sedan läckorna inträffade. Att något skulle inträffa kom inte som en jättestor överraskning för honom, då han tidigare fört diskussioner kring att säkerheten kring undervattensledningar behöver öka.

– Det är en utsatt infrastruktur. På land kan man övervaka med drönare, radar och satelliter, men under vattnet finns inte samma möjligheter i dag, säger han.

Sabotage mot Nord Stream

Överraskande skador

Något som överraskat honom är utseendet av skadorna på rören.

– Jag hade väntat mig tydligare deformationer, och inte så raka snitt. Det kan bero på antingen en riktad sprängverkan in mot röret, eller att detonationerna orsakat en pisksnärt av pipelinen som orsakat en knäckning, säger han.

Det är en av sakerna han nu tror att myndigheterna tittar på.

– Jag tror också man vill titta på hur botten ser ut, för att skapa en uppfattning av hur kraftig laddningen har varit. Och kanske till och med hitta rester eller delar från någon utrustning som kan ha använts.

Sex möjliga scenarion:

1. PIG:s

”Det finns något som kallas pipeline inspection gauges (PIG) som kan transporteras inuti en pipeline, men då krävs att man har tillgång till ändarna på något sätt”

2. Inbyggd spränganordning

”Det skulle kunna vara något man lagt ner i samband med en byggnation, så det behöver inte vara en operation som har skett nu.”

3. Ytfartyg med robot/dykare

”Den typen av operation kommer att synas. Det är en plats som är ganska lätt att radarövervaka.”

4. AUV

”En undervattensoperation där man kommer in med en autonom undervattensfarkost (AUV). Det är en väldigt kostsam robot och kräver en otroligt noggrann planering.”

5. Undervattensfarkost

”Kan närma sig platsen och därifrån gå ut med en robot eller dykare och lägga en laddning på plats.”

6. Naturliga orsaker

”Kan väl aldrig uteslutas, men detonationer på flera platser som är hyfsat nära i tid tyder kanske inte på naturliga orsaker, även om det är ett enormt tryck i ledningarna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet