Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge. Under fredagen presenterades tio års forskning av hälsoeffekter av PFAS i Ronneby. Foto: TT

Forskning visar: Ökad risk för njurcancer efter PFAS-utsläpp i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

År 2013 upptäcktes förhöjda halter av PFAS i dricksvattnet i Kallinge utanför Ronneby.

I dag presenterades tio års forskning som visar på flera negativa hälsoeffekter av PFAS-föroreningen – bland annat ökad risk för njurcancer.

Det var forskningsresultaten från Ronneby PFAS Research Program, som gjorts i ett samarbete mellan forskare från Göteborgs universitet, Lunds universitet och London School of Hygiene and Tropical Medicine som presenterades i Ronneby under fredagen.

Rättsprocessen kring PFAS-utsläppet pågår fortfarande – där runt 160 Kallingebor stämt det kommunala vattenbolaget Miljöteknik – då Högsta domstolen i maj meddelade att de kommer ta upp tvisten.

Vattenskandalen i Kallinge

Tingsrätten menade att Kallingeborna hade rätt till skadestånd från kommunen, medan hovrätten menade att förhöjda halter av PFAS i kroppen inte kunde klassas som personskada och därför rev upp domen. Efter sommaren väntas ett besked från Högsta domstolen.

Förhöjda kolesterolnivåer

Under en presskonferens på fredagen presenterades forskningen som visar på en ökad förekomst av bland annat njurcancer och förhöjda kolesterolnivåer. Forskningsresultatet visar också på andra hälsoeffekter av PFAS-exponeringen – bland annat ökad förekomst av diabetes typ 2 och ökad risk för benskörhet.

Däremot fann forskarna ingen ökad risk för graviditetskomplikationer eller låg födelsevikt. Inte heller upptäckte forskarna någon ökad risk för de vanligaste cancerformerna, såsom bröst- och prostatacancer. (Se mer i faktarutan nedan)

Planer för fortsatt forskning

Forskarna konstaterar att en del av fynden kräver mer forskning och oberoende studier. Man vill också utvidga studierna så att de omfattar hela Blekinges befolkning för att ge kunskap om även måttligt förhöjd PFAS-exponering har negativa hälsoeffekter, det vill säga påverkan hos personer som bott i Ronneby utan att ha fått förorenat dricksvatten i hemmet.

Nedan kan du höra PFAS-föreningens reaktion efter dagens presentation av forskningsresultatet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Johansson är ledamot i PFAS-föreningen. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Forskningsresultat: Hälsoeffekter av PFAS-exponering i Ronneby

• Ökad förekomst av diabetes typ 2

• Ökad risk för frakturer som associerade med benskörhet

• Ökad risk för förhöjda kolesterolnivåer i blodet

• Ökad risk för språkstörning bland flickor, men inte bland pojkar

• Ökad risk för njurcancer

• Ökad risk för testikelcancer (Ett litet antal fall gör dock fyndet osäkert)

• Ökad risk för kvinnosjukdomen PCOS, men inte någon ökad risk för endometrios.

Forskarna har inte hittat en ökad risk för:

• Vanliga cancerformer såsom bröst-, prostata- och tarmcancer.

• Barn med låg födelsevikt

• Graviditetskomplikationer

• Sköldkörtelsjukdomar

Källa: Ronneby PFAS Research Program (RPRP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet