Flera anställda har larmat om bristande arbetsmiljö på Blekingesjukhuset. Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Förslag efter krislarmet: Bonus till vårdpersonal som stannar

Uppdaterad
Publicerad

Efter krismöten och larm om ohållbar arbetsmiljö på flera avdelningar på Blekingesjukhuset kommer nu den tillträdande regionledningens förslag på förbättring: Ett attraktionspaket.

Det innefattar bland annat en bonus för den nu som skriver på fast anställning – samt extra pengar till den som bidrar till att rekrytera en kollega.

Så sent som i förra veckan hölls ett möte mellan sjukvårdspersonal och politiker, men anledning av den ohållbara arbetsmiljön.

Som följd kommer den tillträdande politiska ledningen i Region Blekinge, bestående av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna, nu att lägga fram något de kallar för attraktionspaket – innehållande fördelar för nuvarande personal på vårdavdelningarna.

– Vi är överens om att det här är en prioriterad satsning och kommer också ta höjd för det i kommande budget. Vi ser det som en avgörande satsning, säger gruppledaren Sophia Ahlin (M).

Lönesatsning för dygnet runt-verksamhet

I ett arbetsmaterial som SVT tagit del av finns flera förslag på insatser och åtgärder för att förbättra villkoren för anställda inom Blekingesjukshuset.

Bland förslagen listas en så kallad sign on-bonus, som innebär att nya medarbetare som skriver på anställningsavtal som tillsvidareanställd sjuksköterska på vårdavdelning kommer att få en bonus på totalt 30 000 kronor.

I förslagen nämns också en specifik lönesatsning för sjuksköterskor inom dygnet runt-verksamhet, förstärkt ersättning för extra pass och en rekryteringsbonus till medarbetare som bidrar till att rekrytera en ny tillsvidareanställd sjuksköterska. Medarbetaren ska då få en bonus på 5000 kronor när kollegan varit anställd i ett år.

Finansieringen för förslagen ska enligt partierna gå inom tilldelad budgetram för hälso- och sjukvårdsnämnden och inom ramen för löneökningsutrymmet för nästa år.

Beslut väntas fattas på nästa möte i regionstyrelsen den 30 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det manar till självrannsakan på många sätt, säger överläkare och ställföreträdande verksamhetschef Gabriel Arefalk om det stora antalet uppsägningar. I klippet får du höra vad som ligger bakom uppsägningarna och även Vårdförbundets kritik. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.