• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Förslaget: Stäng nämndens möten

Uppdaterad
Publicerad

Den ansträngda arbetsmiljön i och runt socialnämndens sammanträden i Karlskrona gör att nämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) nu föreslår att allmänhet och journalister stängs ute. Åtgärden ska gälla ”tills vidare”.

Ikväll har den styrande majoriteten (S,L,C)  gruppmöte i socialnämnden och det förslag som då läggs fram är alltså att nämndens sammanträden fortsättningsvis hålls stängda. Formellt väntas beslutet fattas när hela nämnden samlas nästa gång – måndagen den 24 april. Beslutet tas då som ett första ärende med direktjustering.

– Det är nödvändigt för oss att tjänstemännen närvarar om vi ska kunna fatta kloka beslut. Det handlar om att trygga säkerheten, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden.

Hoppas på enighet

Bakgrunden är att flera tjänstemän upplevt nämndsammanträdena som otrygga. Det har dels handlat om privatpersoner som rört sig i lokalerna, dels om den upplevt hårda tonen från flera av politikerna i nämnden.

Vid senaste sammanträdet uteblev därför flera tjänstemän på uppmaning av tf förvaltningschef Claes Wiridén.

– Jag hoppas att hela nämnden kan ställa sig bakom förslaget att stänga tills vidare. Arbetsmiljön är inte en politisk fråga, säger Ingrid Hermansson.

Tror du att du lyckas samla hela nämnden?

– Jag vet inte det. Jag företräder ju majoriteten och har bara en viss känsla av hur övriga ställer sig.

Presskonferens efteråt

Enligt Hermansson kommer det – som en följd av åtgärden – att hållas presskonferensen i direkt anslutning till mötena.

– Det är viktigt att journalister får ta del av den information som är offentlig och de beslut som tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.