Den 40-årige mannen hann skriva förarprovet i 20 minuter. Sen upptäcktes hans tekniska utrustning som använts för att fuska. Foto: Polisens förundersökning/Arkiv

Åtal: Försökte fuska sig till ett körkort

Uppdaterad
Publicerad

Han satt helt still och svarade snabbt på frågorna. 20 minuter in i förarprovet upptäcker inspektörerna sladdar på den 40-årige mannens rygg, som ledde till en kamera i tröjknappen. Han försökte fuska sig till ett körkort.

Det var i april på Trafikverkets kunskapsprov i Karlskrona som den 40-årige mannen upptäcktes med otillåten utrustning. Han ska bland annat ha haft en mobiltelefon på sig, samt ännu en i jackfickan som hängde på stolen.

Kamera i tröjknappen

Provvakten såg att det var nåt märkligt på mannens rygg. Det visade sig vara sladdar som var kopplade till en kamera som gömde sig i en tröjknapp.

Provvakten uppger i vittnesförhör hos polisen att mannen betedde sig konstigt, att han satt blickstilla och svarade onormalt fort på körkortsfrågorna. Då togs han åt sidan och fördes in i ett annat rum.

Kunde påverkat trafiksäkerheten

Polisen kallades till provlokalerna och mannen togs in på förhör men förnekar brott.

Han åtalas nu för osann försäkran, då han innan provet påbörjades ska ha lovat på heder och samvete att han inte fuskar på något vis. Men mannen menar att han trodde att den informationen var reklam som han klickade sig förbi.

Brottet anses som grovt då det ses som ”systemhotande”. Det hade kunnat innebära en trafikfara om mannen fått körkortsbehörighet på felaktiga grunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer