Mannen lämnades ensam och fastbunden med livshotande skador. Enligt åtalet var det bara tillfälligheter som gjorde att hans liv kunde räddas. Foto: Johan Nilsson/TT

Pensionär attackerades med hammare av rånarduo

Uppdaterad
Publicerad

De två männen i 25-årsåldern var maskerade när de bröt sig in i 70-åringens hem i västra Blekinge. Där gick de till attack med en hammare, innan de band fast mannen i ett element och länsade bostaden.

Nu åtalas duon för mordförsök och grovt rån.

Det var under natten den 16 april förra året som de två maskerade männen bröt sig in i den 70-årige mannens bostad och attackerade honom med en hammare.

Enligt åtalet ska gärningsmännen ha utdelat flera slag mot huvudet, ansiktet och kroppen – innan de drog ner mannen i källaren och band fast honom vid ett element. Därefter lämnade de bostaden med smycken, pengar och värdesaker för totalt 34 000 kronor.

Fick livshotande skador

70-åringens skador bedömdes som livshotande, bland annat ska han ha fått flera frakturer i ansiktet.

De två männen, som nu åtalas för försök till mord och grovt rån, nekar till brott.

Tre dagar efter det brutala rånet i västra Blekinge begick de ett liknande brott i Lund, där en man attackerades under natten med ett tillhygge. För det brottet dömdes duon i början av januari till sex och ett halvt års fängelse vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.