Första domen mot olaglig körskolelärare

Publicerad

I samband med höstens razzia mot olagliga körskolor stoppades ett tiotal förare, som senare kom att misstänkas för olika brott. Och i början av juni föll den första domen.

En man i 50-årsåldern dömdes för att ha övningskört med en yngre kvinna utan att ha handledartillstånd. I förundersökningen framgår att mannen genom en förening i Skåne varit handledare åt ett stort antal personer.

Mannen dömdes till dryga dagsböter, och även kvinnan som övningskörde dömdes för olovlig körning, till ett mindre antal dagsböter.

– Främst är det körskolor från andra delar av landet som tar hit sina elever för att köra upp, när vi stannar dem. Många av de som vi stoppade i razzian i höstas dyker fortfarande upp ibland, säger Stefan Palm, polisinspektör.

Och hos Trafikverket i Karlskrona märks det att de så kallade olagliga körskolorna har börjat komma tillbaka.

– Direkt efter razzian var det en dipp, men sedan ökade den här typen av elever igen. Vi märker ju direkt om det är någon som har varit hos den här typen av illegala körskolor, säger Anneli Svensson, enhetschef på Trafikverket.

Hur då?

– Främst handlar det om hur de läser trafiken, deras miljötänk och andra rutiner som att kolla i speglarna. Är det alldeles för illa måste vi avbryta uppkörningen för vår egen säkerhet, det sker nästan dagligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.