Användningen av brandskum, innehållande miljögiftet PFAS, på flygflottiljen F17 i Kallinge kopplas föroreningar i dricksvattnet 2013. Foto: SVT

Första PFAS-skadestånden betalas ut till Kallingebor

Publicerad

28 000 kronor i skadestånd. Det får 17 personer i Kallinge efter att ha druckit PFAS-förorenat vatten, rapporterar P4 Blekinge.

Här kan du läsa alla turer i PFAS-fallet. Från det att ämnet upptäcktes i december 2013 – till dess att Högsta domstolen beslutade om PFAS-föreningens rätt till skadestånd ganska exakt tio år senare.

Det är Ronneby Miljöteknik som betalar ut skadeståndet då jurister sagt att det är billigare än att fortsätta tvista, rapporterar P4 Blekinge.

Vattenskandalen i Kallinge

Till radiokanalen säger Joakim Mårtensson, vd på Ronneby Miljöteknik, att de har begärt ett halvt prisbasbelopp.

– Det är helt utifrån processekonomiska skäl, säger han.

”Har kastat in handduken”

På andra sidan står PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius. Han är glad att skadestånden betalas ut – trots att inget av beloppet går till honom.

– Det är ett bevis på att de måste betala ut skadestånd och har kastat in handduken, säger Herman Afzelius till P4 Blekinge.

Hans egen kamp för skadestånd fortsätter.

– Men vi tittar på helt andra belopp i vår process, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet