De så kallade ”Dallas-jeeparna” anses inte vara trafiksäkra av skyddsombuden. Foto: Magnus242/Wikimedia commons

Försvarsanställda vill skrota ”Dallas-jeepar”

Publicerad

Huvudskyddsombuden på Sveriges tre flygflottiljer, F7, F17 och F21, har anmält till Arbetsmiljöverket att något måste göras åt deras militärjeepar.
”Flygvapnets rullande veteranbilssällskap, det är vad man skulle kunna kalla den verksamhet som bedrivs i dag inom flygvapnet”, skriver de i anmälan.

Flygvapnet använder sig i dag av ett fåtal jeepar som köptes in under tidigt 80-tal. De senaste åren har de bara använts inom flygflottiljsområdena, men nu vill Försvarsmakten utöka användningen av bilarna – något som inte accepteras av basernas skyddsombud.

– Det här är inga bilar man vill köra på allmän väg överhuvudtaget. Det finns säkerhetsbälten, men inte mycket annat. Inga krockkuddar, eller krockskydd alls, säger Peter Frankkila, huvudskyddsombud på flygbasen F21 i Luleå.

För att få till stånd en förändring har skyddsombuden på de tre flygbaserna nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, då de inte upplever att de har fått gehör av arbetsgivaren.

– De fick över en månad på sig att svara, men vi har inte hört något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer