• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Försvaret håller på giftutredning

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret har utrett hur de anställda på flygflottiljen F17 i Kallinge i Blekinge har påverkats av användningen av brandskum innehållande miljögiftet PFAS. Men försvaret vill inte offentliggöra resultatet av granskningen, rapporterar P4 Blekinge.

Folke Borgh, chef på försvarets miljöprövningsenhet, säger till P4 att det handlar om att säkerställa att hälsoinformation inte kan härledas till en enskild individ. Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, är dock kritisk till försvarets agerande i frågan.

– Det är upprörande att en myndighet väljer att mörklägga en kartläggning de gjort av hur drabbade deras anställda är, säger han till P4.

I slutet av 2013 kom det fram att dricksvattnet i Kallinge var förorenat av miljögiftet PFAS, som fanns i brandskummet som sedan 1980-talet användes vid övningar på F17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet