Folke Borgh är jurist på försvarsmakten. Foto: SVT/Niklas Ehlén (Försvarsmakten)

Försvaret: ”Tar till oss kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

I den utredning kring PFAS som presenterades i dag fick flera myndigheter kraftig kritik, bland annat Försvarsmakten.

Mycket av den kritik som regeringens utredare Göran Enander presenterade i dag gällde bland annat att myndigheterna varit för defensiva och saknat ordentlig samordning. Folke Borgh är jurist på miljöprövningsenheten i Försvarsmakten, och menar att de tar till sig av kritiken.

– I sådana här utredningar får man alltid räkna med kritik, och jag kan konstatera att alla inblandade, verksamhetsutövare som tillsynsmyndigheter, har fått kritik. Så det är inte särskilt oväntat, säger han.

– Men vi noterar kritiken, tar den till oss och ser vad vi kan förbättra i det fortsatta arbetet. Så gör man alltid.

Jobbar långsamt

Försvarsmakten kritiserades särskilt för att ha arbetat för sakta.

– Försvaret måste snabba på sin inventering över platser där brandskum har använts. Det finns med stor sannolikhet fortfarande oupptäckta vattentäkter med förhöjda PFAS-halter, sa Göran Enander, regeringens utredare.

– Vi noterar hans synpunkter och ser vad vi kan åstadkomma i den vägen inom ramen för de ramavtal med konsulter vi har och de möjligheter att göra upphandlingar snabbt som eventuellt kan finnas, säger Folke Borgh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet