• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Försvaret: Vi är ansvariga för giftet i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten tar på sig ansvaret för att den giftiga kemikalien PFAS hamnat i dricksvattnet.

– Vi har kommit fram till att det är brandövningsplatsen på F17 och användandet av brandskum innehållande den aktuella komponenten som ligger bakom föroreningen i dricksvattnet från vattenverket i Brantafors, säger Folke Borgh från Försvarsmaktens miljöprövningsenhet till Sydöstran.

Men privatpersoner som har druckit vattnet kommer sannolikt inte få någon ersättning

– För vad ska det betalas ersättning? Det finns inget som visar ett samband mellan föroreningen och eventuell ohälsa, säger Folke Borgh.

Däremot kan Försvarsmakten tänka sig att ersätta vissa kostnader för sanering. Ronneby kommun och det kommunala va-bolaget Ronneby Miljö & Teknik ska nu inleda förhandlingar med Försvarsmakten kring hur stor ekonomisk ersättning det kan bli tal om, skriver tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet