Foto: TT

Försvarets helikopter kostar 242 000 – per flygtimme

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för Försvarsmaktens Helikopter 14 visar sig vara ännu dyrare än vad som tidigare rapporterats. Enligt uppgifter till Aftonbladet visar en hemlig rapport att helikoptern kostat försvaret minst 242 000 kronor per flygtimme.

HKP14, Helikopter 14, har enligt uppgifter till Aftonbladet kostat Försvarsmakten uppåt 10 miljarder kronor – och enligt en ny rapport som tagits fram av ett konsultföretag så kostar helikoptersystemet minst 242 000 kronor per flygtimme.

– De refererar till en rapport som jag inte har tagit del av innehållet i. Men man ska vara medveten om att det kan vara komplext att räkna ut timpriset. Det är många faktorer som påverkar det, säger helikopterflottiljens chef Jonas Nellsjö till SVT Nyheter Blekinge.

Sjöoperativt arbete från F17

– Varför det blir dyrt beror bland annat på att den här typen av modern helikopter har moderna system som kräver underhållsarbete och dyrare reservdelar.

Hur många helikoptrar av den här modellen utgår från F17 i Kallinge?

– Det jag kan säga att att försvaret har 18 stycken Helikopter 14 i två olika versioner. Det är för dels det markoperativa arbetet och det sjöoperativa. När det gäller Kallinge så är deras helikoptrar till för det sjöoperativa, säger Jonas Nellsjö.

Enligt Aftonbladets uppgifter planeras det för att delar av helikopterflottan ska sättas i malpåse för att spara pengar – vad har du för kommentarer till det?

– Det jag kan säga spontant är att sätta något i malpåse inte reducerar kostnaderna ändå. Kostnaderna finns där oavsett om vi flyger eller låter helikoptern stå. I egenskap av flottiljchef har jag inga uppgifter på att det här ska ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.