Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya häktningsförhandlingar mot mordmisstänkta män Foto: Åklagarmyndigheten/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Försvarets krav: misstänkta mördare ska släppas fria

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre månader i häkte bör de två män som misstänks ha mördat den försvunne 57-åringen i Karlskrona omedelbart släppas fria.

Det menar männens försvarsadvokater – som tycker att åklagarens bevisning inte räcker för att hålla de misstänkta inlåsta längre.

De två männen, 21 och 22 år gamla, har suttit frihetsberövade i snart tre månader. Under torsdagen ska åklagare Anna Johansson begära att häktningstiden förlängs i väntan på att mordutredningen slutförs.

Men det är en begäran som de misstänktas advokater motsätter sig – i stället ska de två männen omgående försättas på fri fot, enligt försvaret.

– Min klient förnekar brott och jag menar att den bevisning som hittills presenterats inte är tillräcklig för att hålla min huvudman fortsatt häktad. Jag upplever att utredningen står still, säger 21-åringens försvarare Karl Hamstedt.

Om Blekinge tingsrätt går på åklagarens linje kommer beslutet att överklagas till hovrätten.

– För min klient är det väldigt påfrestande att sitta häktad och även om det finns en del indicier som angetts som bevisning har det inte framkommit något nytt i ärendet.

Bygger på indicier

Samma bild har 22-åringens advokat Eric Widner.

– Misstankarna har ju inte på något sätt förstärkts och min klient nekar alltjämt till brott. Han vidhåller att han inte vet vad som hänt med den försvunne mannen. Därför kommer jag att yrka på att han släpps fri.

Åklagaren Anna Johansson delar dock inte försvararnas bild.

– Jag anser att misstankarna har stärkts, det händer väldigt mycket i utredningen hela tiden. Men jag kan inte dela med mig vad vi har fått fram, det kommer jag redogöra för på häktningsförhandlingarna, säger hon.

57-åringen fortfarande försvunnen

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat finns en rad omständigheter som polis och åklagare menar tyder på att de båda männen mördat 57-åringen.

Det handlar bland annat om blodspår i den bostad som tros vara brottsplats och blodspår i en båt som disponerats av de misstänkta. 

Det har också framkommit att en av de misstänkta gjort sökningar om mord på nätet samt att de båda diskuterat inköp av silvertejp – bara timmar innan försvinnandet.

Trots omfattande sökinsatser till havs finns fortfarande inga spår efter den försvunne 57-åringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet hör du en sammanfattning av fallet med den försvunne mannen i Karlskrona. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunne mannen i Karlskrona

Mer i ämnet