Foto: TT

Försvaret om PFAS-utsläppen: Går inte sanera

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kan inte sanera PFAS-förorenade områden. Det finns varken pengar eller en effektiv teknik. Det skriver myndigheten i en handlingsplan till Försvarsdepartementet.

Tidigare i år fick Försvarsmakten i uppdrag av regeringen att redovisa en handlingsplan för PFAS-förorenade områden – som skulle presenteras senast 1 juni.

I rapporten som nu lämnats över till Försvarsdepartementet skriver försvaret att sanering av dessa områden är inte möjligt. Inte med den teknik och de ekonomiska förutsättningar som myndigheten har i dag.

De skriver i handlingsplanen att ”för närvarande saknas kommersiellt tillgänglig, hållbar och miljöeffektiv teknik för att till skäliga kostnader rena/sanera PFAS-förordenade områden”.

Vill se nationella riktlinjer

Försvarsmakten menar att PFAS-föroreningar finns spritt över hela landet och att en nationell myndighet behöver leda arbetet med sanering av drabbade områden, för att uppnå en miljöeffekt.

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Blekinge uppger Försvarsmaktens hållbarhetssektion:”Utan ett motsvarande givet uppdrag, arbete och insatser hos civila myndigheter såväl som organisationer och företag riskerar Försvarsmaktens enskilda arbete, trots sin relevans för den egna myndighetens miljöpåverkan, att bli marginell i nationellt hänseende.”

PFAS i dricksvatten

PFAS-ämnen är kemikalier som finns i bland annat brandskum som har använts av Försvarsmakten vid militära flygplatser i bland annat Ronneby, Halmstad och Uppsala.

2013 stängdes vattenverket Brantafors i Kallinge efter att det kommunala bolaget Miljöteknik upptäckte förhöjda halter av PFAS-ämnen i dricksvattnet. Enligt Kemikalieinspektionen kan vissa PFAS-ämnen ha skadliga effekter för människor och miljön.

Senast den 1 juni skulle Försvarsmakten redovisa en handlingsplan för förorenade PFAS-områden.

Utöver handlingsplanen ska försvaret senast i februari 2021 redovisa bland annat vilka vidtagna och planerade åtgärder som finns för dessa områden och hur myndigheten kan öka takten i det här arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet