Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Försvarsminister Peter Hultqvist: Tankarna går till piloten

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att förloppet kring olyckan med det störtade Jas-planet i Ronneby visar att säkerhetsarbetet fungerar.

Olyckan inträffade vid 9.45-tiden på tisdagsmorgonen då Jas-planet kolliderade med en fågel.

– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger Peter Hultqvist (S), till TT.

Jas-plan störtade utanför Ronneby

– Sedan avvaktar jag vad haverikommissionen och deras haveriutredning kommer fram till vad gäller orsak och verkan i den här olyckan.

Har du några spontana tankar kring hur det här påverkar Sveriges möjligheter att göra affärer med Jas-systemet?

– Nej, jag spekulerar inte om något sådant. Jag konstaterar bara att det från tid till annan kan inträffa situationer där alla flygplanstyper på något sätt drabbas av olyckor, det är inget unikt för Jas-systemet, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-plan störtade utanför Ronneby

Mer i ämnet