Foto: SVT

Fortfarande en gåta vem som ligger bakom bränderna

Publicerad

Trots att det fortsätter att brinna i Olofström och att bränderna är koncentrerade till samma bostadsområde fortsätter polisen att famla i mörker.

Ett 30-tal bilbränder i området är ett faktum sedan i augusti i år, men vem eller vilka det är som gäckar polisen förblir en gåta.

Trots att området som bränderna startat i är ganska begränsat.

Men en kvinna i 50-årsåldern är intressant i utredningen. Hon har suttit anhållen vid två tillfällen, förhörts av polisen men nekar till inblandning i brotten.

Förstörelse efter bilbrand i Olofström Foto: SVT

Enligt polisen finns det emellertid vittnesuppgifter om att hon befunnit sig vid två olika brandplatser.

Kvinnan är släppt eftersom starkare bevisning saknas.

– Men kvinnan är fortfarande misstänkt, säger polisens utredare Rickard Lindberg.

Kan handla om flera förövare

Polisutredningen rullar alltså på, men några andra misstänkta finns i inte. Därför kan inte polisen heller utesluta att det kan handla om mer än en förövare.

Utredningsläget är svårt vid bränder eftersom en del bevis helt enkelt brinner upp och polisen fortsätter därför att vädja om tips från allmänheten.

Fredrik Svennegren, kommunpolis i Olofström Foto: SVT

– Vi får en del tips men jag önskar att det var mer. Jag hoppas verkligen att man hör av sig till oss om man har sett eller iakttagit något som man tycker är misstänksamt. Det behöver inte vara saker just i anslutning till en brandplats. Det kan vara saker runtomkring, säger Fredrik Svennegren, kommunpolis i Olofström.

Måste tas på bar gärning

Enligt honom krävs det i princip att någon tas på bar gärning för att fallet ska kunna klaras upp.

– För att kunna bevisa något så måste vi se vem det är som satt eld på det här genom att ett vittne kontaktar oss, säger Fredrik Svennegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.