Framtidens teknik på väg in i hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Blommor som vattnar sig själva och parkeringsplatser som signalerar när de är lediga. Fler och fler saker i vår närhet blir uppkopplade mot internet och i dag invigdes en ny testmiljö i Karlskrona för just uppkopplade enheter.

I dag invigdes en testmiljö för ”internet of things”, alltså uppkopplade enheter, i Karlskrona. Syftet med projektet är att ha en plats där olika bolag kan mötas för att utveckla nya tekniska lösningar.

För fler och fler saker i vår närhet blir uppkopplade mot internet.

TV: Se inslaget här

– Allting man kan tänka sig som man har runt omkring sig kommer att kunna kommunicera i framtiden, berättar Magnus Forsbrand, som är vd på Blue Science Park, där testmiljön har satts upp.

– I dag är det ungefär 20 miljarder enheter som är uppkopplade och man förväntar sig att det om några år kommer att vara 100 miljarder saker.

Lösa samhällsutmaningar

Han visar bland annat en kruka som kan vattna sig själv och uppkopplade hänglås som man kan styra från mobilen.

– Vi har också laddstolpar som talar om när de är lediga. Det är ju det som är viktigt, inte vad de står utan framför allt att de är lediga, säger Magnus Forsbrand.

Över hundra personer från olika typer av bolag, kommuner och landsting, som alla jobbar med att försöka lösa olika samhällsutmaningar, samlades i dag när ”Blue Internet of Things Testbed” invigdes på Blue Science Park i Karlskrona.

– Det är lite som ett öppet labb där bolagen gemensamt kan hitta nya lösningar. Man kanske har kompetens inom ett område själv och kan här hitta kollegor som kan komplettera i ett annat. Det kommer fungera lite som en samlingspunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.