Foto: SVT

Från armbryterska till klimataktivist: ”Finns många likheter”

Publicerad

När manifestationen Klimattorget hade premiär i Karlskrona var ett av dragplåstren den elvafaldiga världsmästaren i armbrytning, Heidi Andersson. Hon och hennes man Björn Ferry har som mål att till 2025 leva helt fossilfritt.

Heidi Andersson har vunnit VM-guld i armbrytning 11 gånger, och har tillsammans med maken Björn Ferry varit med i SVT-serien 'Storuman Forever'. Nu siktar hon mot nya utmaningar – att bli helt fossilfria till 2025.

– Det är lite som i armbrytning. Man börjar med att väga in sig, alltså kolla hur ens koldioxidavtryck ser ut. Hos oss såg vi att transporter stod för 80 procent av vår klimatpåverkan, säger Heidi Andersson.

Förutom att hålla föredrag om praktiska tips för att minska klimatpåverkan, passar hon även på att lära ut grundläggande tekniker i armbrytning.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.