Konstnären Malena Olsson. Foto: SVT

Från Rom till Karlshamn

Publicerad

Nu har konstnären Malena Olsson bytt Rom mot Karlshamn. Hon ställer nu ut sina sjöjungfrur och fiskar i glas på Väggavarvet.

51-åriga Malena Olsson har lämnat Rom efter 28 år i staden där hon arbetat som konstnär.

Nu är hon tillbaka i hemstaden Karlshamn och ställer ut på Väggavarvet, där fokus ligger på det marina temat.

Men hon hämtar även sin inspiration från Italien, bland annat använder hon sig ofta av tekniken fresco.

– Det är att man målar på vägg, på kalkputs som sugs in i väggen. Det blir väldigt beständigt. Det är en teknik som är väldigt typisk sydeuropeisk och som har använts i tusentals år. Den används en del i kyrkor, berättar Malena Olsson.

Annorlunda inspiration

För henne är det speciellt att vara tillbaka i Karlshamn, men det är stora skillnader från arbetet i Rom.

– Även om konst är konst och man alltid har med sig jobbet i fickan var man än befinner sig i världen, så blir det ändå en annorlunda inspiration att vara på hemmaplan, säger Malena Olsson.

– Men det är jätteroligt och fantastiskt att vara här. Mitt hjärta finns i Karhamn, fortsätter hon.

Vad är den största skillnaden mellan Rom och Karlshamn?

– Italien är varmt, vackert och trevligt, men väldigt rörigt. Det blir en väldigt stor kontrast att komma hem till Sverige där allting är väldigt ordentligt och lugnt och trevligt. Det är lite som att det ena är väldigt harmoniskt och det andra är total kaos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.