Var myten om fredagen den 13:e som otursdag kommer ifrån är inte helt klar. En teori är att det härstammar från när Jesus blev bedragen av Judas, som var den 13:e personen vid bordet vid den sista måltiden.
Och förvisso har många olyckliga saker hänt just det datumet genom åren. Några exempel är aktiebörskraschen år 1927, Buckingham Palace som bombades av nazisterna 1940 och kryssningsfartyget Costa Concordia som började sjunka år 2012.
Men om man ser till de senaste 13 åren och de 4 miljoner skadeanmälningar som gjorts, så sticker just fredagen den 13:e ut som ett turdatum. I snitt sker faktiskt 17 procent färre skador då än vilken annan dag som helst.
– Man kan tänka sig att man är mer försiktig bara för att det är så pass etablerat skrock att man ska råka illa ut just då, men det är bara en spekulation, ingen analys, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.
Tisdagar mest olycksdrabbade
Fredagen sticker faktiskt ut även i sig, utan att lägga till den 13:e, som den minst olycksdrabbade dagen. I stället pekar statistiken på att tisdagar är de mest olycksdrabbade, och då särskilt den första i månaden.
Ser man till hela året är vi inne i den statistiskt mest skadedrabbade perioden som är juli och augusti. Susanne Fagerberg kopplar det till resande och väder.
– Dels lämnar man sin bostad vilket gör att det är lite attraktivt för inbrott, och på sommaren kommer åskväder med skyfall. Då blir det dels elektroniska produkter som slås ut av åskan vilket kan leda till bränder och sen skyfall så det kan bli översvämningar och vattenskador, säger Susanne Fagerberg.