Åklagaren menar att det saknas förutsättningar för att få ärendet prövat i Högsta domstolen. Foto: SVT

Frikändes från mord – därför accepterar åklagaren hovrättens beslut

Publicerad

Åklagare Lena-Marie Bergström väljer att inte överklaga hovrättens friande dom efter garageskjutningen i Karlshamn förra året.

– Jag är oenig med rätten, men det saknas förutsättningar för att få ärendet prövat igen, säger hon.

Blekinge tingsrätt dömde den nu 20-årige mannen till 15 års fängelse för mord efter dödsskjutningen i parkeringsgaraget.

Men hovrätten resonerade annorlunda – och i förra veckan friades 20-åringen eftersom rätten menar att han agerat i nödvärn.

Domstolen menar bland annat att det inte kan uteslutas att 20-åringen attackerades av två män samtidigt: dels den avlidne 23-åringen Herman Nilica, dels en person som aldrig identifierats.

Åklagare Lena-Marie Bergström håller det scenariot för osannolikt, men väljer ändå att inte försöka ta ärendet vidare till Högsta domstolen.

– Det finns enligt den bedömning som jag tillsammans med överåklagare har gjort ingen prejudicerande del i detta och då saknas också förutsättningar att få prövningstillstånd. Jag står fast vid att mannen gjort sig skyldig till mord, men jag får acceptera att hovrätten gjort en annan bedömning. Det är exempelvis svårt för mig att bevisa att det inte varit två angripare, även om jag håller det för osannolikt, säger hon.

Missade att analysera skyddsvästen

Ett expertvittne i hovrätten menade också att fotografier på den skyddsväst som 20-åringen bar vid tillfället visade ”huggmärken” från den machetekniv som den åtalade uppgett att han attackerats med.

Västen påträffades efter skjutningen hemma hos 20-åringen – men den analyserades aldrig av polis och åklagare.

– Nej, och det var väl en miss från min sida. Å andra sidan vet vi fortfarande inte om det är samma väst som användes vid gärningen eller om den åtalade ens bar väst över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.