En sjuksköterska från Blekinge togs omedelbart ur tjänst sedan hon var onykter på jobbet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Onykter sjuksköterska struntade i coronaskydd – anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska anmäls som en patientfara sedan hon var onykter på jobbet. Sjuksköterskan fick sluta med omedelbar verkan.

– Det var påtagligt att hon var berusad, säger chefsläkare Gunhild Nordesjö Haglund.

Sjuksköterskan från Blekinge var uthyrd till Länssjukhuset i Kalmar när hon gjorde en rad misstag. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade hon svårt att sätta sig in i arbetet, stack en patient på flera ställen utan att lyckas, besökte coronapatienter utan skyddsutrustning och struntade i andra hygienrutiner. Hon ska också ha hämtat felaktiga mediciner till en patient.

Tog ur tjänst med omedelbar verkan

Sjuksköterskans kollegor anade snart att allt inte stod rätt till och reagerade på att hon gick in i personalrummet väldigt ofta. När det uppdagades att hon var alkoholpåverkad togs hon ur tjänst och uppdraget avslutades med omedelbar verkan.

– Det var påtagligt att hon var berusad och vi avslutade hennes uppdrag, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefsläkare på Länssjukhuset i Kalmar.

Aldrig varit med om något liknande

Hon var inte med vid den aktuella händelsen och känner inte till några närmare detaljer, men konstaterar att ingen patient blev medicinskt skadad. Chefsläkaren har nu gjort en anmälan till IVO för vidare utredning. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.