Räddningsledare Claes Nicklasson berättar om branden som totalskadat gruppboendet i Ronneby. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Branden i Ronneby misstänks vara anlagd – grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En brand i ett gruppboende på Folkparksvägen i Ronneby bröt ut tidigt på tisdagsmorgonen. En man har förts till sjukhus med ambulans. Polisen meddelar under eftermiddagen att man misstänker att branden var anlagd.

Det var 05.40 på tisdagsmorgonen som SOS fick in ett larm om en brand på ett gruppboende i Ronneby. Branden var fullt utvecklad och taket stod i lågor. Flera personer fick evakueras. En man i 50-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus för kontroll.

– Just nu försöker vi bara att begränsa branden så att vi inte får någon spridning. En grävmaskin är på väg hit för att börja riva, säger Stefan Eriksson, insatsledare vid Räddningstjänst.

Misstanken: Grov mordbrand

Polisen meddelade under tisdagseftermiddagen att man misstänker att branden kan ha varit anlagd.

– Man hittar ingen naturlig förklaring till hur branden startat. Därför har en anmälan om grov mordbrand upprättats, säger Kim Hild, presstalesperson hos polisen.

Ingen misstänkt gärningsperson har gripits. Under eftermiddagen höll polisen förhör med boende i området.

– Vi har spärrat av platsen, men det kommer nog att dröja ett par dagar innan platsen har svalnat och vi kan påbörja den tekniska undersökningen, säger Thomas Boking, inre befäl på Blekingepolisen.

Foto: SVT/Lucas Sjögren

Förskoleverksamhet drabbad

Förutom ett LSS-boende låg det en förskola i det förstörda huset.

– Barnen fick idag stanna hemma. Från och med imorgon kommer de att gå på en annan förskola, säger Ingela Berg, verksamhetschef för förskolorna i Ronneby.

Även två intilliggande förskolor kommer att hålla stängt. Deras elever kommer också flyttas till en annan förskola tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.