Mer fusk på BTH under pandemin – så kan skolan avslöja försöken

Uppdaterad
Publicerad

Distansundervisningen under pandemin har lett till att fuskandet bland studenter ökat radikalt på Blekinge Tekniska Högskola under 2020. Högskolan ligger i fusktoppen i landet – samtidigt har BTH blivit allt bättre på att avslöja och stoppa fuskförsöken.

Enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet har andelen fusk ökat vid universitet och högskolor till följd av coronapandemin. Ökningen påstås ha skett i samband med övergången till distansundervisning och examinationer hemifrån.

– Det är ju aldrig kul, det är ju inte riktigt så vi vill ha det. Det kan leda till att studenter kanske blir godkända som inte borde bli det, säger rektor Mats Viberg.

44 disciplinåtgärder under pandemiåret

I en tabell som visar andelen disciplinåtgärder under 2020, så ligger BTH i topp: Plats sex med 1,59 procent. Totalt handlar det om 44 avstängningar och varningar på BTH under 2020, vilket är mer än dubbelt så många som under 2019.

– Sedan hösten har vi återgått till att ha examinationer på plats i sal, då har det blivit en ganska radikal minskning igen. Det är en tydlig effekt, säger Mats Viberg.

Ett av sätten BTH använder sig av för att förhindra fuskförsök är att formulera provfrågorna på ett sätt som gör att svaren inte går att hitta på nätet. Skolan var även tidig med att införa kameraövervakning på distansexaminationerna.

Distansundervisningen är en anledning till att fusken har ökat – men det är också tack vare den som BTH lärt sig hantera fuskförsök på ett annat sätt. Hör rektor Mats Viberg berätta om det i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.