Militär, polis och räddningstjänst vid avspärrningarna vid Möljeryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen-plan kraschade under tisdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Fynd efter utredning av kraschade Jas-planet

Uppdaterad
Publicerad

Platsen där ett Jas Gripen-plan kraschade i Kallinge i tisdags har nu undersökts klart av Haverikommissionen. Bland annat har det hittats fem minnesenheter som ska skickas till analys.

Sedan onsdagen har Haverikommissionen undersökts platsen där ett Jas-gripen plan störtade under tisdagen. Nu bedöms undersökningen av flygplanet och platsen vara klar och flera fynd har gjorts, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

– Enligt utredningsledaren har det gått väldigt bra, de har hittat fem minnesenheter i planet som är som den så kallade svarta lådan som registrerar data och som man kan få information ifrån. Sedan ska motorn bärgas och undersökas, säger Helene Arango Magnusson, kommissionens ordförande.

Jas-plan störtade utanför Ronneby

Under gårdagens hölls förhör med piloten och divisionschefen och under torsdagen ska även förhör hållas med flygledaren som var i tjänst.

Haverikommissionens rapport beräknas presenteras först om nio månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-plan störtade utanför Ronneby

Mer i ämnet