Anders Östling var en av fem blekingar som deltog i den dramatiska sökinsatsen efter tvåförsvunna fiskare i Karlskrona skärgård. Foto: Privat/Sjöräddningssällskapet RS Bergkvara

De kan bli årets sjöräddare – räddade försvunna fiskare

Publicerad

Fem blekingar är nominerade till priset årets sjöräddare 2020 efter en stor sökinsats i Karlskronas skärgård då två fiskare försvann.

– Det känns hedrande, säger Anders Östling, som deltog i sökinsatsen.

På påskaftonskvällen 2020 kom ett larm om att två äldre män försvunnit under en fisketur utanför Trummenäs i Karlskrona skärgård.

En massiv sökinsats utbröt, med sjöräddare från RS Hasslö, Kalmar och Bergkvara. Även polisen och räddningstjänsten deltog i sökinsatsen.

Efter flera timmars intensivt sökande till havs i mörkret hittades den försvunna båten. Och efter ytterligare letande på en närliggande ö fann man de två fiskarna – blöta och kraftigt nerkylda, men vid liv.

Kan prisas för insatsen

Nu har deltagarna i sökinsatsen nominerats till priset Årets sjöräddare 2020, som hyllar frivilliga sjöräddare. Bland dem finns fem personer från Blekinge: Anders Östling, Jörgen Ringius, Sabina Ringius, Tony Karlsson och Mats Kullberg.

– Det känns fint att det vi gör uppskattas. Speciellt eftersom det är helt frivilligt, säger Anders Östling, från RS Hasslö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.