Genrebild. Foto: TT

Fyraåring fick ingen remiss efter fall – visade sig ha skallskada

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fall som bebis hade en fyraåring i Blekinge en svullnad i huvudet – en svullnad som år senare visade sig bero på en skallfraktur. Men trots att föräldrarna flera gånger påpekade sin oro på barnavårdscentralen, remitterades barnet inte vidare till specialist.

Enligt anmälan fick barnet skallskadan redan vid åtta månaders ålder efter en fallolycka. Men den röntgenundersökning som då gjordes av bebisens huvud när familjen sökte hjälp via akuten var normal och visade enbart på hjärnskakning.

Föräldrarna kunde dock känna en glipa i huvudet på barnet, en glipa som enligt föräldrarna pulserade så mycket att håret rörde på sig.

Föräldrarna uttryckte sin oro under besöken på barnavårdcentralen, men inga åtgärder vidtogs och barnet remitterades inte vidare för ytterligare kontroller.

Ovanlig skallskada

Det visade sig senare när barnet väl undersökts av specialist att han led av något som heter ”growing skull fracture”. Tillståndet är en ovanlig komplikation efter en skallfraktur i spädbarnsåldern som innebär att det bildas en växande glipa i skallbenet. Denna upptäcktes först när barnet var fyra år.

Den aktuella vårdcentralen i Blekinge har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, efter händelsen. IVO gör bedömningen att läkaren vid barnavårdcentralen borde ha remitterat barnet till barnmedicinsk specialist redan 2017.

En efterhandsbedömning av röntgenbilderna som gjordes på akutmottagningen när barnet var bebis, visade på en misstänkt skallfraktur, enligt Ivo:s utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.