– Våra kunder gör massan till nya textilfibrer, som sedan blir till garn och till sist blir till ett färdigt tyg, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts. Foto: SVT

Här får gamla kläder och textilier nytt liv

Publicerad

I dag återvinns en väldigt liten del av alla kläder och tyger vi gör oss av med. På Södra Cell i Mörrum har man börjat arbeta med en ny teknik för att motverka den trenden.

Under hösten har arbetet med en ny teknik för återvinning av textilier påbörjats på massabruket i Mörrum.

I fabriken produceras en textilmassa, så kallad dissolvingmassa, som främst består av björkved. Massan används bland annat inom textilindustrin vid tillverkning av viskos och lyocell.

Blir till garn

Med hjälp av den nya tekniken kan bomullsfibrer frigöras ur gamla textilier av bomull och blandmaterial. Bomullsfibrerna blandas sedan in i produktionen av textilmassan.

– Våra kunder gör massan till nya textilfibrer, som sedan blir till garn och till sist blir till ett färdigt tyg, berättar Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

Idén kom för tre år sedan och under hösten har produktionen kommit i gång i fabriken.

Hittills har 20 ton återvunna textilier använts under året. Målsättningen på sikt är att komma upp i 25 000 ton textilier per år.

Utmaning att få in textilier

Den största utmaningen framöver är att få in tillräckligt stora mängder textilier. Därför söker man nu samarbetspartners som kan leverera textilier. 

– Folk slänger eller skänker gamla kläder och tyger. Vi får inte in det som en råvara och det flödet måste vi få till, säger Johannes Bogren.

Om den nya produktionen kan leda till nyaanställningar kan man i nuläget inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.