Två av gärningsmännen poserar med pistoler i tryckarlägenheten i Stockholm. Till höger syns Karlskrona-flickan tillsammans med ett av de tilltänkta offren på hotellrummet. Foto: Polisen

Gäng planerade skjuta rivaler utanför hotell – flera åtalas för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Den då 16-åriga flickan från Karlskrona umgicks med gängets tilltänkta offer på ett hotell och försökte få dem att gå ut, så att hennes kumpaner kunde skjuta dem. Men attacken avstyrdes, och nu åtalas hon och flera andra unga för grova brott.

I september förra året planerades en dödsskjutning i Bromma utanför Stockholm, där två män som för tillfället bodde på ett hotell var tilltänkta måltavlor.

Nu åtalas en då 16-årig flicka från Karlskrona, tillsammans med två jämnåriga män från Nybro, en 18-åring från Visby, en 21-åring från Sävsjö och en 23-årig stockholmare för bland annat försök till mord.

Våldsvågen i Stockholm

Enligt åtalet ska gänget ha fått en beställning på att mörda två män ur ett rivaliserande gäng vid ett hotell i Bromma.

Planerade dödsskjutning

Flickan ska enligt åtalet ha tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet där gänget kunde uppehålla sig före och efter det planerade mordet.

Under dagen för den planerade attacken misstänks hon ha umgåtts med de tilltänkta offren och försökt få dem att lämna hotellet, samtidigt som hon kommunicerat med sina kumpaner.

Utanför hotellet ska de två Nybro-pojkarna ha väntat med två skarpladdade vapen. Men attacken blev aldrig av, då pojkarna var rädda för att skjuta fel och även träffa flickan.

Några dagar senare får polisen tips om att flera i samma gäng är på väg till Falkenberg för att utföra ett mord. De grips när de kommer fram, och via spår i telefonerna uppdagas de tidigare mordplanerna i Stockholm och fler gripanden sker.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet