Den lösspringande geten sågs senast vid en ica-butik i Lyckeby. Foto: Björn Hansson/Linslusfoto

Getmysteriet gäckar både polis och länsstyrelse

Uppdaterad
Publicerad
Den lösspringande geten i Karlskrona fortsätter att uppmärksammas av privatpersoner och senast sågs den vid en livsmedelsbutik i Lyckeby. Getmysteriet förbryllar också både polis och länsstyrelse i Blekinge.

Geten sågs på fredagsmorgonen i Lyckeby utanför Karlskrona – då stod den vid en livsmedelsbutik och speglade sig i dörrarna. Enligt frilansfotografen Björn Hansson, som var på platsen, gjordes flera försök att fånga in den – men så fort någon närmade sig flydde den.

Hos länsstyrelsen i Blekinge har man haft en diskussion om den mystiska geten, men frågan är inte helt enkel, menar länsveterinär Sandra Draaisma.

– När det händer sådana här saker så kan det vara lite otydligt om det faller under hittegodslagen eller djurskyddslagen. Det är svårt att veta var gränsen går, säger hon.

Oklart vems ansvar

Handlar det om hittegods är det ett polisärende, medan djurskyddsärenden oftast landar hos länsstyrelsen.

– För att djurskyddslagen ska kunna användas så måste djuret vara utsatt för ett lidande. Ett lidande kan vara att djuret är övergivet. Kan man styrka att djuret är övergivet, det vill säga saknar ägare eller att ägaren lämnat djuret med flit, så kan man använda djurskyddslagen, säger länsveterinär Sandra Draaisma.

Vad kan man som privatperson göra om man ser geten?

– Det allra bästa är om man lyckas fånga in geten. Är den en fara för människor och trafik så ska man i första hand kontakta polisen.

Kan bli polisärende

Polisens har tagit emot flera samtal från personer som ringt in och rapporterat om den lösspringande geten – men i nuläget kommer de inte göra något.

– Om den ställer till det för sig själv eller för trafiken ska man ringa polisen och likaså om den är skadad eller i dåligt skick. Det är inte alltid vi åker ut om den inte ställer till det på något sätt, säger Calle Persson på polisens ledningcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer