• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Länsstyrelsen har försökt kartlägga drabbade fastigheter med hjälp av flygfoton, Karin Wilhelmsson är en av de berörda. Foto: Arkiv/Daniel Falck

Gift från nedlagda minkfarmer oroar husägare

Publicerad

Hundratals fastigheter runt om i Blekinge kan ha förorenad mark efter nedlagda minkfarmer, platser som i många fall använts för att bygga bostadshus och villaområden på. Efter en kartläggning har de berörda fastighetsägarna informerats, och många känner idag oro.

På samma plats som det idag kan finnas en villa eller ett sommarstugeområde fanns det på många håll i Blekinge en minkfarm i mitten av förra seklet.

Verksamheterna fanns spridda över flera av länets kommuner, branschen blomstrade och kemiska bekämpningsmedel som idag är förbjudna användes i stor omfattning. En kartläggning som Länsstyrelsen i Blekinge gjort visar att mer än 250 fastigheter idag kan vara förorenade av nedlagda minkfarmer.

– DDT, bly och lindan är exempel på sådant som användes, säger Anette Andersson, tillförordnad avdelningschef på Länsstyrelsen i Blekinge.

TV: Se hela inslaget

Värre än väntat

Bakgrunden till kartläggningen är en rapport som gjorts i samarbete med en forskare vid Lunds universitet. Den visar att marken där det under 50- och 60-talet föddes upp minkar kan vara mycket mer förorenad än vad man tidigare trott efter att bekämpningsmedel används i stora mängder.

Insektsbekämpningsmedlet DDT, som är cancerframkallande och förbjöds på 70-talet, är enligt rapporten det allvarligaste exemplet eftersom det bryts ned långsamt och binds hårt i marken.

– DDT användes ju flitigt när det kom av den enkla anledningen att det var väldigt effektivt. Egentligen var man ju dum om man inte använde DDT i den här branschen, säger Jonny Riise, handläggare på Naturvårdsverket.

”Klart man blir orolig”

Rapporten fick länsstyrelsen att göra en kartläggning, bland annat med hjälp av gamla flygfoton. Totalt hittades då mer än 250 möjligt förorenade fastigheter i länet. Någon exakt bild av vad som finns på tomterna idag, eller hur många som bor på dem, finns inte. På vissa av platserna finns idag åkrar, på andra villor eller sommarstugeområden.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med ett stort antal berörda fastighetsägare och många känner oro och osäkerhet. På en av villatomterna på listan, i Karlskrona kommun, bodde Karin Wilhelmsson i 36 år. Hon sålde huset för två och ett halvt år sedan och hann aldrig få länsstyrelsens information om de möjliga föroreningarna.

– Det är ju klart man blir orolig, säger hon.

Lista över förorenad mark

De tidigare minktomterna har nu hamnat på länsstyrelsen lista över förorenad mark, tillsammans med flera tusen andra före detta industritomter. Men någon kunskap om vilka halter av bekämpningsmedel som eventuellt finns där har man inte.

– Halten är ju avgörande för om det är farligt eller inte. Exakt hur illa det kan vara vet man ju först när man har provtagit. Fram till dess handlar det ju om kvalificerade gissningar, säger Naturvårdsverkets Jonny Riise.

I nuläget planerar varken Naturvårdsverket eller Länsstyrelsen i Blekinge några vidare åtgärder. I stället uppmanar de fastighetsägare att kontakta kommunens miljökontor om man har frågor. I Karlskrona känner miljöchef Magnus Lindoffsson till ett fåtal fastighetsägare som hört av sig, men inte heller hos kommunen finns några konkreta planer för vidare arbete med just de här tomterna.

– Jag tycker att man ska göra undersökningar i marken och se om det fortfarande finns gifter. Då har det ju funnits där hela tiden när vi har bott där, säger Karin Wilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.