Foto: Arkiv

Gift i flera brunnar i Saleboda

Uppdaterad
Publicerad

Dioxin har hittats i fem brunnar nu i Saleboda norr om Karlskrona.

Men källan till giftet är ännu inte kartlagd.

Det var för två veckor sedan som Trafikverket vid en provtagning upptäckte att det fanns dioxin i en brunn i närheten av den bro de precis byggt.

– Vi nöjde oss inte med att bara titta i en brunn utan gjorde en grundläggande provtagning, säger Jan Magnusson, enhetschef på Trafikverket.

Provtagningarna visade att det fanns dioxin i fler brunnar. Totalt handlar det om fem fastigheter.

– Vi tar detta på största allvar, säger Jan Magnusson.

Trafikverket har i sin utredning konstaterat att dioxinet inte kommer från brobygget.

– Det kan vi säga med största sannolikhet. Det är mycket möjligt att dioxinet kommer från ett sågverk i närheten, men det får den vidare undersökningen visa, säger han.

De som drabbats av dioxin i brunnarna bor alla på samma sida av den nya bron. En person som Blekingenytt träffar på platsen säger att de drabbade grannarna har pratat ihop sig och att de inte vill framträda i media förrän de vet mer om hur den här situationen utvecklar sig. Men även på andra håll i Saleboda pratas det förstås om giftet i dricksvattnet.

– Jag tycker att det måste utredas, men jag känner ingen oro än i alla fall. Det verkar som att det var koncentrerat på andra sidan järnvägen och kommunala brunnen ligger ju på andra sidan sjön. Det är en lång bit dit, så jag tror inte att det är så farligt än så länge, säger Göran Norrby som bor i Saleboda.

Han efterlyser dock mer information om det inträffade.

– Jag tycker att man ska sätta igång att ta reda på vad det är för något. Och så kanske man kan informera folk som bor här lite bättre. Vi har ju inte fått någon information alls, utan jag har bara läst om det i tidningen. Nu när det har visat sig att det är för brunnar, så borde vi få bättre information, säger han.

Fakta: Dioxiner

Dioxiner bildas vid tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, som exempelvis sopförbränning.

Höga halter av dioxiner kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket kan ge beteendestörningar.

Ämnet misstänks även påverka fortplantningsförmågan och orsaka cancer.

Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.