Foto: TT

Giftiga kemikalien PFAS finns i allt dricksvatten i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har tagit prover på dricksvattnet vid två tillfällen efter den så kallade PFAS-skandalen i Kallinge. Provtagningarna visar nu att allt dricksvatten innehåller den giftiga kemikalien.

I alla Karlskronas vattenverk finns kemikalien PFAS, visar provtagningar som kommunen har gjort. Det rapporterar P4 Blekinge.

Högst halter har Strömsbergs vattenverk där halten uppmätts till 62 nanogram PFAS per liter och det vattenverket i ska stängas nästa år.

– Vi är är inte tvungna att stänga på grund av PFAS eftersom det ligger under gränsvärdet på 90 nanogram per liter. Men det blir en finess att vi blir av med det här vattnet, säger Ola Gren, VA-chef i Karlskrona kommun till P4 Blekinge.

Efter Strömsbergs vattenverk är det Saleboda och Karlskrona som har högst halter. Nya gränsvärden diskuteras på EU-nivå och om de sänks till det föreslagna nio nanogram PFAS per liter måste kommunen göra något åt de två vattenverken.

I Kallinge uppmättes vattnet innehålla 6000 nanogram per liter.

Nanogram PFAS per liter.

Strömsbergs: 62
Saleboda: 32
Karlskrona: Mindre än 22  
Holmsjö: 9
Tving: mindre än 9
Afvelsgärde: 8
Fågelmara: mindre än 7
Jämjö: mindre än 7
Spjutsbygd: mindre än 8

Källa: Karlskrona kommun/P4 Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer