Glädjebeskedet: Ridskolor får ekonomiskt stöd av kommunerna

Publicerad

Ridskolor i länet har hamnat i ekonomisk kris på grund av foderbristen – priset på hö har mer än fördubblats. En del klubbar söker nu stöd hos kommunerna. I Karlshamn har man beviljats 35 000 kronor.

Foderkrisen har gjort att ridklubbarna nu tvingas fundera på det de helst inte vill – att höja ridavgifterna. En av dem är Karlshamns ridklubb.

– Det kan innebära att vi tvingas höja priserna för våra ridelever. Det känns tufft, säger Ama Andersson, verksamhetschef på Karlshamns ridklubb.

Och fler ridklubbar är i samma situation. Sölvesborgs ridklubb räknar med ökade foderkostnader med 350-400 000 kronor i år, men vill inte höja ridavgiften.

– Det är riktig kris, det är det faktiskt. Jag skulle kunna hämta hö imorgon, men vi har inga pengar. Kilopriset har gått upp otroligt mycket, en rundbal som förut kostade 500 kronor kostar nu mellan 1100 kronor och 1500 kronor, säger Malin Håkansson, verksamhetschef på Sölvesborgs Ridklubb.

Karlskrona Lyckå ridklubb, har säkrat fodertillgången nu, men kommer behöva höja ridavgiften till våren. Ronneby Horse Center har höjt ridavgiften med tio kronor per pass, men inte beroende på fodertillgången.

Löser akuta situationen

Både Karlshamns ridklubb och Sölvesborgs ridklubb har vänt sig till kommunerna för att få hjälp.

I Karlshamn har man nu lämnat besked. Beslutet kommer formellt tas på tisdag.

– Vårt förslag är att de ska få bidraget, ett förslag som vi också har majoritet för, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Och ridklubben reagerar med glädje på beskedet.

– Det är jätteroligt och det löser den akuta situationen för oss, säger Anna Lindqvist, ordförande för Karlshamns ridklubb.

Även Sölvesborgs kommun har sagt att de kommer stötta Sölvesborgs ridklubb. Mats Svensson (S) ordförande i fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg säger att inget beslut tagits än, men att de kommer att stötta ridklubbarna i foderkrisen.

– Vi kommer att göra det. Det är en av våra största ungdomsverksamheter så någon form av hjälp kommer vi att ge. Vi har inte sett den formella ansökan än men vi har pratat med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.