Värsta angreppet av granbarkborre på tio år enligt Skogsstyrelsen. Foto: SVT

Granbarkborren har frodats i värmen

Uppdaterad
Publicerad

I flera län i södra Sverige förekommer nu angrepp av granbarkborren som bedöms vara de värsta på tio år. Orsaken är värmen som gjort att skadeinsekten redan hunnit få avkommor som svärmar och det är ovanligt.

– Vi hittar grupper om 20-talet träd på samma ställe som är angripna. Vi får backa tillbaka till åren efter stormen Gudrun för att hitta angrepp i samma omfattning, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Syd i ett pressmeddelande.

De kraftigaste angreppen som upptäckts så långt finns i sydöstra delarna av södra Sverige, främst  Blekinge, Kalmar och östra Kronoberg. Angreppen kan orsaka stora ekonomiska förluster på sikt.

På grund av värmen under sommaren som snabbat på förloppet så syns de tidiga angreppen ganska tydligt, barren ramlar eller torkar och blir rödbruna och barken kan ramla av. Men det är inte i dessa träd som barkborrarna finns idag. I anslutning till de döda granarna kan man förvänta sig nya angrepp på granar som ännu har grön krona.

Så här kan skogsägaren minska angreppen

Gå ut och titta på dina äldre granbestånd. Ett effektivt sätt att hitta angripna platser är att använda sig av drönare. Titta nära platser som tidigare haft angrepp av granbarkborre. Leta särskilt efter granar där barren är gröna – gulgröna och har barken avfläkt på delar av stammen några meter upp, har rödbrunt gnagmjöl på marken nedanför stammen och som tappar gröna barr. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborre.

Se till att de nyangripna granarna transporteras bort eller barkas så fort som möjligt. Om det är stora angrepp i beståndet, kontakta din virkesköpare och gör en slutavverkningsanmälan.

Ansök om dispens från sexveckorsregeln så att avverkningen kan påbörjas så snart som möjligt.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.