Foto: SVT

Grundprincipen klar – skolan ska lösa transporten

Uppdaterad
Publicerad

Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen tar sig till och från skolan. Övriga resor måste skolan själv lösa. Det säger Marina Eriksson, tf skolchef i Karlskrona kommun.

Debatten om en skola fri från kostnader och avgifter har med jämna mellanrum förts i Karlskrona och även om utgångspunkten i skollagen är en avgiftsfri skola så medger den också mindre undantag. 2011 beslutade Karlskronas skolpolitiker om ett utgiftstak för att göra gränsdragningen tydligare för rektorer, skolpersonal och föräldrar.

– Det handlar om hundra kronor per elev och läsår kopplat till en friluftsaktivitet. Reglerna medger också hundra kronor per läsår till en klasskassa, men den ska i så fall administreras av en förälder och ligger utanför skolans ansvar. Men jag vet att det förekommer exempel där skolorna inte fullt ut följer detta, säger Marina Eriksson, tf chef på kunskapsförvaltningen.

Svår gränsdragning

Ett beslut från skolinspektionen från den 7 juni i år ger dessutom skolor rätt att ta ut en avgift på hundra kronor i samband med exempelvis en utflykt.

– Det är svårt att exakt säga var gränsen går.

När det handlar om ansvar för transporter till och från aktiviteter som arrangeras utanför skolans område så är det skolans sak att lösa, säger Marina Eriksson.

– Föräldrarnas ansvar är endast att se till att barnen tar sig till och från sin skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.