Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lägger sjöräddningen ut läns för att hindra att oljan från det grundstötta fartyget sprider sig. Foto: Johan Nilsson/TT

Grundstötta fartyget läcker olja: ”Ser inte så bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen gick passagerarfartyget Marco Polo på grund utanför Hörvik i Pukaviksbukten. Efter ett par timmar evakuerades passagerarna och man kunde även konstatera att fartyget läcker diesel och olja. Nu länsas fartyget in för att begränsa läckagets spridning.

Hur stort utsläpp det rör sig om är ännu oklart. Dimman ställer till det för Sjöräddningssällskapet som arbetar på platsen:

– Det ser inte så bra ut eftersom vi inte ser så mycket. Sikten är fruktansvärt dålig, men vi har haft många båtar ute som kört runt om – och det är tjockt med olja. Framförallt en bit norr om Hörvik där vi befinner oss nu, säger Anton Kock, sjöräddare på Sjöräddningssällskapet.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Nu kommer Sjöräddningssällskapet tillsammans med Kustbevakningen och Räddningstjänsten att lägga ut länsor.

– Det är för att skydda framförallt land och öar och vikar, säger Anton Kock.

Färjan Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn. Ombord fanns 41 passagerare och 29 besättningsmedlemmar, ingen skadades när fartyget gick på grund.

Kustbevakningen startar utredning

Färjan avvek av okänd anledning från sin vanliga rutt innan den gick på grund. Senare meddelade också Kustbevakningen att de inleder en förundersökning om brott i samband med grundstörningen.

– Det är en förundersökning gällande brott mot sjölagen, säger Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen, till P4 Blekinge.

Oljan har nått land – allmänheten varnas

På söndagskvällen uppgav Länsstyrelsen i Blekinge att oljan från passagerarfärjan har nått land och framförallt drabbat kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun. Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området.

– Vi håller på att fylla på med enheter och hoppas på bättre flygväder så att vi kan få en tydligare bild av utsläppets omfattning, säger Martin Svensson ledningscentralbefäl på Kustbevakningen, under måndagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet