Rosenbom är avstängd på grund av sabotage. Foto: SVT

Gubben Rosenbom saboterad – hatten sönder

Uppdaterad
Publicerad

Träfiguren Rosenbom, som står vid Amiralitetskyrkan i Karlskrona, har blivit vandaliserad. Någon har försökt skruva av hatten så att den har gått sönder.

Det var i onsdags som den kända träfiguren gubben Rosenbom blev saboterad, något som BLT var först med att berätta. Någon har försökt skruva av hatten så den gått sönder.

– Jag tycker att det är total brist på moralisk ryggrad att ge sig på en gubbe som samlar in pengar till fattiga, säger Daniel Breimert, Amiralitetspastor.

Hatten måste nu renoveras och under tiden måste Rosenboms hjässa täckas över för att vatten inte ska komma in där hatten brukar sitta.

Någon har försökt ta av Rosenboms hatt och den gick då sönder. Nu måste den repareras. Foto: SVT

Figuren är en kopia tillverkad på 50-talet och originalet från 1700-talet står inne i kyrkan. Den som lyfter på hatten kan skänka en slant och varje år samlar Rosembom in ungefär 60 000 kronor.

– Pengarna används till folk som behöver det. Till exempel så att de som inte har råd att fira jul kan göra det. Så jag blir ledsen när man gör något sådant här och undrar varför, säger Daniel Breimert.

Sabotaget är även polisanmält.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.