Guldhandlaren sömnlös efter pistolrånet

Uppdaterad
Publicerad

Butiksägaren Lars-Göran Lundh tvingades ner på golvet under pistolhot medan den maskerade rånartrion tömde affären. Rånarna greps senare, men guldhandlaren vet fortfarande inte när han orkar öppna butiken igen.

Lars-Göran Lundh har drivit guldhandel i Olofström i 37 år och måndagens pistolrån var det första han själv utsattes för under sina år i butiken. Tidigare har tjuvar försökt komma åt smycken genom att krossa rutor och i samband med att den så kallade Gubbligan slog till mot Nordeakontoret i byn 2010 var den ursprungliga planen att också länsa guldbutiken, visade polisutredningen senare.

Under måndagseftermiddagen blev det plötsligt allvar.

Lars-Göran Lundh var på väg ut från verkstaden när rånarna slog till.

– De tvingade mig att lägga mig ner på mage och sa att de skulle skjuta mig om jag rörde på kroppen. Jag hade ett knä i ryggen och pistolen riktad mot nacken. Jag låg bara stilla medan de rensade hyllorna, säger han.

Butiksägaren kände igen rånarnas röster.

– Två av dem hade varit här tidigare på dagen och rekat. Det är jag helt säker på.

Tre misstänkta rånare gripna

Det blev ett omtumlande slut på arbetsdagen för Lars-Göran Lundh, som tvingades uppsöka läkare.

– Jag mår inte särskilt bra. Och jag har inte sovit i natt. Vi får se när jag är tillbaka igen. Just nu känns det inget vidare.

Senare på måndagen grep polisen tre personer misstänkta för rånet.

I samband med gripandet påträffades också gods tillhörande butiken: armband, halsband, ringar, berlocker och kedjor till ett sammanlagt värde av 900 000 kronor.

– Jag har sett bilder på guldet och har identifierat det som mitt, säger Lars-Göran Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.